Dali's Cinema

Dali's Cinema
Dali's Cinema

10 Aralık 2016 Cumartesi

22. GEZİCİ FESTİVAL SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU


                        GEZİCİ FESTİVAL, 22.KEZ SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU !



Her yıl farklı farklı şehirleri gezen, ama çıkışını başkent Ankara’dan yapan Gezici Festival, 22.kez bu yıl yola çıktı. Yine Ankara’lı sinemaseverlerle buluşmasını yapan festivalin bu yıl ben biraz daha içindeydim. Festivalin bir yandan basın ilişkilerini de yürütmeye çalıştım ve ekibin festival öncesi çalışmalarına da şahit oldum. Her yıl daha iyi bir festival olması için gayret eden Ankara Sinema Derneği, yine festivale dönemin en ses getiren ve gezici dostu filmleri ile yönetmenlerini ağırladı.
Ünlü yönetmen Reha Erdem festival için 5 filmlik bir seçki hazırlamıştı. Bu filmler; Tehlikeli Fısıltı, Ox-Bow Olayı ve Yankesici gibi, siyah beyaz ve çok eskiye dönük ve anlam açısından enteresan filmler. Erdem’in hazırladığı filmler aslında günümüz izleyicisine uzak kalabilecek olsa da, bu filmlerin tutkunlarına ve festivale alışık izleyicinin üzerine yoğunlaşabileceği filmler olmuş.

Türkiye 2016 seçkisinde ise bu yılki Adana ve Antalya Film Festivallerinden bu yana adını sıkça duyduğumuz sağlam filmler bulunuyordu. Bu filmler Albüm, Babamın Kanatları, Koca Dünya, Kor, Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı Da Var ve Rauf idi. Albüm dışındaki filmleri diğer festivallerde tamamlayamamıştım. Gezici bu anlamda yılın ülke içi filmlerini tamamlama noktasında bir kat daha yardımcı oldu bana.




Babamın Kanatları, sarsıcı olduğu kadar son yılların kaliteli filmiydi. Yürek işi olmuş desek abartmam.

Bu dönem merkezine çocuk alan hikayeler çok oldu. Ayrıca, Kars’ta Gezici Festival sayesinde birçok film çekildi ve çekilmeye de devam ediyor. Rauf, bunların arasından senaryosu ve görüntüsü anlamında ilk sırayı kaptı benim için..

Osmanlı’dan manzaralar bölümü ise bu yılın kuşkusuz olay gösterimi oldu. Daha önce 20.festivalde yapıldı, bu kez 2.cisi yapıldı. Daha başlamadan basında yankılanan gösterim, beklediğimden çok daha iyiydi. Çünkü Osmanlı’dan kalan bu kadar kaliteli görüntülerin olduğunu bilmiyordum. Görüntülerde hiçbir şekilde aktüellik ya da kayma durumu yok, dönemine rağmen bu kadar sabit görüntüler olması çok güzel. 19.yüzyıl Alman İmparatoru Kayzer Wilhelm’in Türkiye Ziyareti sırasında eski İstanbul’dan görüntüler, eski saraylara köşklere ziyaretler, Dostluk evi inşaatı, mezar ziyaretleri ve hatta Arıburnu ile Gökçeada’ya ziyaretler bile kayda alınmış. Daha sonra sırasıyla Makedonya ve Yunanistan’dan Osmanlı zamanı görüntüleri ve dikkat çeken halk oyunları, Kudüs’ten görüntüler ve son olarak İstanbul çeşmeleri görülmeye değerdi. Bu görüntülere de piyanist Çiğdem Borucu, kendi besteleriyle eşlik etti. 

Dünya sineması ise dönemin yeni filmleriyle doluydu. Jim Jarmusch’un Paterson’u, Mohamed Diab’ın Çatışma’sı, Therdovsky’nin Hayvanat’ı gibi filmler vardı. 


İzlediğim diğer filmlere dair yorumlar, festivale konyuk olan yönetmenlerin festival hakkındaki düşüncelerine, Popüler Sinema'dan ulaşabilirsiniz....




Not: Bu yazı populersinema.com'da yayınlanmıştır.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder